Innan beteendelösning

Katter kan ha flera olika fysiska problem som orsakar beteendeproblem.

Det är viktigt att din katt blir noga undersökt hos veterinären innan man börjar göra vissa miljöförändringar eller försöker ta reda på varför katten gör som den gör.

En noga undersökning hos veterinären brukar innebära; en yttre undersökning där man klämmer och känner igenom katten, tittar på slemhinnor, tittar i öronen, undersöker mun och tänder noga, tittar på pälsen m.m.

Om din katt har urinproblem på något sätt behövs det göras ett ultraljud och ta ett urinprov där man tittar efter bakterier, kristaller, epitelceller eller annat avvikande och även i vissa fall blodprov.

  

Det är viktigt att man utesluter all fysisk påverkan på problemet så att man behandlar katten på rätt sätt. Antingen behandlas katten både för det fysiska tillsammans med beteendebehandling eller om man uteslutit allt fysiskt så gör man endast en beteendehandling.

Katter kan få en inflammation i urinblåsan (ideopatisk cystit) som kommer och går. Därav kan man uppleva att katten blir ” frisk” eller av med sitt problem under en period men att det sedan återkommer. Ibland kan även ett beteendeproblem, så som att katten inte är trygg i sitt revir eller som inte är nöjd med sin kattlåda, leda till ett fysiskt problem.

Tandproblem är vanligt på katt och kan orsaka många olika beteendeproblem och stress. Även klåda och allergier kan orsaka problem.

Så, steg ett är alltid att ni besöker en veterinär. Därefter kan ni tillsammans med eller utan behandling hjälpa er katt med olika beteendelösningar och miljöförändringar.

                                                                 

Kommentarer inaktiverade.