Kattens miljö inomhus

Kattens miljö inomhus

Det är mycket man kan göra i kattens miljö inomhus för att undvika olika beteendeproblem. I guiden kan du läsa om vad du ska tänka på när det gäller aktivering, matvanor, dryckesvanor och miljö kring kattlådan m.m.

Kattens miljö

Oavsett vilket problem du än har med din eller dina katter är det mycket viktigt att du alltid ser till att din katt eller dina katter är friska. Många beteendeproblem kommer från att det finns en fysisk grundorsak som ligger bakom. Många stressbeteenden kan komma från smärta och obehag. Det kan vara tandproblem, ledproblem, allergier, njur- och leverproblem, hormonsjukdomar, mag- och tarmbesvär, ja, mycket kan ligga bakom. Det är av yttersta vikt att man alltid utesluter detta först innan man går in och gör förändringar i kattens miljö då detta kan leda till ytterligare stress och göra saken värre. Så har din katt ett beteende som inte hör till det vanliga så rekommenderar jag att du alltid uppsöker en veterinär som första steg.

Även om din katt är strikt innekatt eller utekatt så är det viktigt att hemmamiljön är så trygg och aktiverande som möjligt.

Har du fler än en katt är det många saker man ska tänka på, se nedan. Detta för att katter inte lever i flock utan var och en tar vara på sig själv.

I allmänhet ska man komma ihåg att katten är ett rovdjur som spenderar större delen av sin vakna tid jagandes byte, den sover/vilar mycket och är starkt revirberoende.

Allt detta behöver vi försöka tillgodose i kattens hemmamiljö. Det är bra att alltid ha i åtanke hur katten lever ute i det vilda.

Matvanor

Som nämnt ovan är katter rovdjur. Att få sin mat serverad i samma matskål dag ut och dag in tar bort mycket av det som katten faktiskt är skapad för, att jaga. Låt inte matskålen stå bredvid vattenskålen, katter i det vilda äter och dricker sällan på samma ställe. Det börjar komma riktigt bra aktiveringsmatskålar för katter nu. Sådana där de får jobba lite för att få sin mat. Använd er gärna av några sådana. Även om ni bara har en katt, ha gärna flera matplatser åt katten. På olika höjder, i klätterställningen, uppe på en hylla, på blombrädan m.m. Lägg ibland maten, förutsatt att du ger torrfoder, i en toarulle så de får kämpa lite för att få ut den. Det finns jättebra foderbollar som man kan lägga maten i. Eller varför inte använda en äggkartong, endast fantasin kan stoppa dig.

Det är viktigt att man till en början alltid visar katten de nya matplatserna annars kommer den att ha som vana att stå och titta på sin tomma matskål och förra matplats.

Vi har gärna en bild av att katter ska vara lite runda, försök att ändra den bilden. Katter är smidiga, slanka djur som inte skall vara överviktiga. Anpassa fodret om din katt är kastrerad till exempel. Om din katt är överviktig så finns det jättebra bantningsfoder som kan hjälpa dig och din katt att gå ner i vikt.

Katter har inte samma smaksinne som vi har och de fungerar inte som oss. Bara för att katten jamar och stryker sig emot dig behöver det inte betyda att den vill ha mat, prata och kela med katten istället.

Sedan som sagt, uppmuntra jakten och att katten får arbeta lite för sin mat, även om det bara handlar om att hoppa upp på några hyllor så är det bättre än en matskål på samma plats, dag ut och dag in.

Använd gärna porslinskålar hellre än plast, det är mer hygieniskt.

Matplatserna, liksom sovplatser och vattenkällor skall ej stå nära någon kattlåda. Katter äter, dricker eller sover helst inte på samma ställe som den har sin toalett, de är renliga djur.

Vattenkällor

Kom ihåg att inte ha vattenskålarna nära matskålarna. Genom att göra drickandet en mer stimulerande aktivering kan vi också få våra katter att dricka mera, vilket är bra för deras hälsa, framför allt om de äter torrfoder. Ha gärna flera vattenskålar/vattenkällor till din katt.

Det finns jättebra vattenfontäner som man kan använda, katten brukar tycka om att dricka när vattnet rör på sig.

Ställ fram ett dricksglas till katten, en vattenkaraff, en djup vattenskål och en grund vattenskål. Även här kan bara fantasin stoppa dig. Lägg en tunn pingisboll i vattnet som rör sig när katten dricker, även det här är stimulans.

Kattlådor

Man bör alltid ha en låda per katt och sedan en utöver. Man skall inte ha dessa kattlådor bredvid varandra. Bor man i ett hus med flera våningar, bör det finnas minst en kattlåda per våning.

Katter behöver ett mjukt underlag i sin kattkåda. Vass pellets och större stenar bör därför undvikas. Det bästa är en mjuk, finkornig klumpbildande sand. Ha som mål att den ska se ut som sanden i sandlådorna våra barn leker i. Katternas tassar är jättekänsliga och de använder en stor kraft när de går på lådan så detta är viktigt.

De flesta katter vill ha mycket sand i sin låda, gärna minst 15 cm djupt så att de kan gräva ordentligt. Lådan bör vara så pass stor (hög om man har med tak) så att katten kan stå raklång, vända sig utan problem och sitta med rak rygg. Detta är extra viktigt om man har en äldre katt.

Katter föredrar oftast lådor utan tak, gärna ståendes emot ett hörn så att de kan ha ryggen fri men ändå ha lite koll på vad som händer runt omkring.

Lådan skall stå på en lugn och trygg plats men ändå lättåtkomlig. Katten skall inte behöva bli störd av en annan katt, en hund, springande barn eller andra ljud så som tvättmaskin, en toalett som spolas eller liknande. Den skall inte behöva leta efter sin kattlåda, när den behöver gå så ska lådan vara lätt att komma fram till. Kattlådorna skall ej stå nära matskålar, vattenkällor eller sovplatser, katter är väldigt renliga djur, samma som vi i det här fallet, inte så många av oss som gärna sover, äter eller dricker på samma ställe där vi går på toaletten.

Om man har en äldre katt är det viktigt att tänka på att man inte skall ha höga kanter på lådan eller ordna någon typ av ramp till lådan. Äldre katter får precis som vi människor problem med lederna och då är detta viktigt.

Kattlådan bör tömmas en gång om dagen och göras rent helt och hållet ca 1 gång i månaden. Använd då oparfymerat rengöringsmedel.

Undvik all form av parfymerad sand, det vi tycker luktar gott är inte detsamma som katter tycker luktar gott. De behöver ha sin doft för att känna sig trygga.

Klösbrädor

Katter vässar inte bara sina klor när de klöser utan de stärker även sitt revir. Det är viktigt att vi uppmuntrar de att göra detta så att de känner sig trygga i sin hemma miljö. Det finns väldigt många olika varianter på klösmöjligheter, alltifrån klösmattor man lägger på golvet, klätterställning, klöspelare, klösbrädor du sätter upp på väggen m.m. Ha gärna lite blandat.

Se till att ha en klösbräda vid huvudentren till erat hem och vid alla eventuella andra utgångar där dofter utifrån kan komma in. Se till att de sitter tillräckligt högt så katten verkligen kan sträcka på sig ordentligt när den klöser.

Sedan bör det finnas en klösmöjlighet i varje rum, framför vid in- och utgången till rummet, även här för att uppmuntra att katten skall kunna märka sitt revir.

Sovplatser

Katter spenderar mycket tid sovandes och vilandes. Se till att ha många olika sovplatser till katten. Utnyttja höjden, katter älskar att se ut över sitt revir. Tänk tredimensionellt när du inreder ditt hem till din katt.

Ha gärna en sovplats så att den kan titta ut genom ett fönster, en gömd sovplats i en garderob eller under sängen. Det finns massa mjuka, gosiga bäddar man kan köpa till sin katt. Man kan även med fantasin tillverka massa med mysiga sovplatser, även dessa skall vara trygga och katten skall inte kunna bli störd av små barn, hundar eller andra katter när den vilar.

Sovplatserna, liksom mat-och vattenkällor skall ej stå nära någon kattlåda. Katter äter, dricker eller sover helst inte på samma ställe som den har sin toalett, de är renliga djur.

Aktivering

Både att ha anpassat miljön med hjälp av flera matplatser, olika vattenkällor, klösmöjligheter och viloplatser ger katten aktivering. Detta är viktigt för att vår katt skall trivas.

Köp gärna hem kattgräs, det är bra aktivering för din katt och även bra för magen om katten har problem med hårbollar.

Se till att katten får tillgång till frisk luft om den inte får gå ut. Ha fönster öppna på glänt, med spärrar så att de inte kan ta sig ut. Näta in balkongen om det finns möjlighet till det så att de får vara ute på den.

Alla dofter som luften bär med sig är aktivering för katten.

Leksaker, ja det finns en hel uppsjö av leksaker, även vissa just för ändamålet aktivering, unna din katt detta.

Kommentarer inaktiverade.