Multikattboende – Flera katter i samma hushåll

Multikattboende

Har du fler än en katt? Då är det mycket du behöver tänka på för att katterna skall trivas så bra som möjligt tillsammans. Katter är inte flockdjur och det är viktigt att vi anpassar deras miljö så att de känner sig trygga i sitt revir, även om de behöver dela reviret med andra katter. I guiden får du flera tips på hur du ska förbättra miljön inomhus när du har fler än en katt. Du får läsa om hur du ska tänka kring kattlådorna, mat- och vattenskålar, sovplatser m.m.

Multikattboende – Vad du ska tänka på om du har fler än en katt

Att ha flera katter som lever tillsammans

Oavsett vilket problem du än har med din eller dina katter är det mycket viktigt att du alltid ser till att din katt eller dina katter är friska. Många beteendeproblem kommer från att det finns en fysisk grundorsak som ligger bakom. Många stressbeteenden kan komma från smärta och obehag. Det kan vara tandproblem, ledproblem, allergier, njur- och leverproblem, hormonsjukdomar, mag- och tarmbesvär, ja, mycket kan ligga bakom. Det är av yttersta vikt att man alltid utesluter detta först innan man går in och gör förändringar i kattens miljö då detta kan leda till ytterligare stress och göra saken värre. Så har din katt ett beteende som inte hör till det vanliga så rekommenderar jag att du alltid uppsöker en veterinär som första steg.

Katter i det vilda är inte flockdjur så som hundar är. De lever för sig själva, jagar själva, äter och dricker själva, och sover själva. Det finns självklart undantag när det är parningssäsong eller när katthonorna har kattungar. De kan ändå bilda sociala grupper, både ute i det vilda och i fångenskap. Det är lite resurserna som styr. Finns det tillräckligt med resurser så kan katter under harmoni leva inom samma revir även om de inte är beroende av de andra katterna.

Det är viktigt att ha detta levnadssätt i åtanke när man har fler katter som bor tillsammans, som ska dela samma revir. Katter är otroligt revirstarka djur, detta är också viktigt att ha i åtanke. Det är viktigt att varje katt känner sig trygg inom sitt revir, även om de behöver dela det med någon annan.

Katter lever inte i någon form at hierarki utan är mer resursberoende. Den som är först till bästa platser ena dagen kan vara sist andra dagen. Däremot så är det en pågående stress om det bara finns en sovplats där man ser ut över miljön eller om det bara finns en vattenskål som katterna måste dela på.

Det är inte säkert att alla katter i ett hushåll lever i en och samma sociala grupp utan det kan finnas flera sociala grupper i ett hushåll. Och det kan också vara så att det inte finns någon social grupp. En social grupp bekräftas genom att katterna putsar varandra, stryker sig mot varandra, sover tillsammans, rullar sig på golvet framför varandra eller pratar med varandra, både ljudligt men även med deras välutvecklade kroppsspråk. Även andra djur, och vi, kan vara med i dessa sociala grupper.

Även om dessa sociala grupper existerar är det mycket viktigt att man låter varje enskild katt ha möjligheten att leva själva, tillsammans. Att resurserna utökas. Låter kanske lite förvirrande, men det kan vara en stress för katten att behöva dela revir och resurser med en annan katt, framför allt om

det är en annan katt som måste dela revir med en katt utanför dennes sociala grupp. Så möjligheten måste finnas att kunna dra sig undan, och leva sitt eget liv och inte behöva vara beroende av en annan individ.

Katter känner inte stress på samma sätt som vi människor utan de kan verka helt normala utåt men kan känna sig stressade av många anledningar, och detta kan sedan leda till både beteendeproblem men också till fysiska problem. Många sjukdomar som katter har kan ha samband med stress att göra, till exempel urinvägsproblem, tandproblem, mag-och tarmproblem, hudproblem, för att nämna några.

Det finns då några grundregler man ska tänka på när det gäller resurserna då man har flera katter i ett hushåll.

  • Man ska alltid ha minst en kattlåda per katt, och gärna en utöver. Så har du tre katter så bör du ha minst tre kattlådor, helst fyra. Kattlådorna ska ej vara placerade bredvid varandra utan utplacerade på olika ställen. Dom ska vara på så gömda och trygga ställen som möjligt. Men ändå skall de alltid vara lättåtkomliga för katterna. Anledningen till att man ska ha flera är att det alltid skall finnas en kattlåda ledig och risken att en katt sitter och lurar och väntar på den andra medan den är på lådan minskar. Detta ska man även tänka på när det gäller placeringen. Lådan skall gärna vara utformad så att katten ser vad som händer runt omkrin den när den använder sin toalett. Om katten själv får välja så brukar det oftast vara öppna lådor. Om man upplever att det blir för mycket stänk från dessa bör man i alla fall se till att öppningen på de lådor med tak står så pass att katten kan se utåt vad som händer så att den inte helt plötsligt blir överraskad av en annan katt som sitter och lurar utanför. Katter kissar och bajsar aldrig på samma ställen ute i det vilda, nu räknar jag inte med markering utan när de tömmer tarm och blåsa. Därav skall lådorna inte stå bredvid varandra.
  • Även matskålar ska det finnas flera av. Varken mat- och vattenskålar ska stå nära någon kattlåda. Katter är väldigt renliga djur och ute i det vilda skulle de aldrig äta och dricka på samma ställe som de kissat eller bajsat. Mat- och vattenskålar ska heller inte stå nära varandra. Ute i det vilda äter och dricker katter inte på samma ställe. Ha gärna även här minst två matskålar per katt utplacerade på olika ställen. Ger du torrfoder kan du med fördel även ge mat med att lägga några kulor lite här och var, använd en foderboll, göm maten i en toarulle m.m. Matplatserna skall vara på enskilda ställen, utnyttja höjden.
  • Samma sak gäller för vattenskålar. Ha olika former av vattenskålar, fontäner, karaffer, vattenglas, djupa och grunda skålar. Ha inte skålarna bredvid varandra utan utplacerade på olika ställen. Detta är också en typ av aktivering, både de olika matrutinerna och de olika vattenkällorna.
  • Alla katter ska också ha flera olika sovställen att välja mellan. Både gömda och inte gömda ställen. Även här är det bra om höjden utnyttjas!
  • Klösmöjligheter är mycket viktigt när man har flera katter. Katter klöser inte bara klorna för att hålla de i trim utan också för att stärka sitt självförtroende och för att bekräfta och markera sitt revir. Man ska ha flera olika klösbrädor uppsatta. Några självklara ställen är vid alla olika entréer till hemmet, även ingångar och utgångar till olika rum, det är där dofter kommer och går och där katterna oftast vill befästa sin egen doft. Det är jättebra att ha olika klätterställningar där katterna kan både klösa, leka, klättra, sova och äta. En viktig sak att komma ihåg är att det oftast är vi som tror att våra katter behöver sällskap, så är inte fallet. Man ska alltid vara beredd på att det kan bli problem om man skaffar fler än en katt, vissa katter kan leva jättebra tillsammans medans vissa katter inte klarar det alls. De är inga flockdjur. De orientaliska raserna är ett undantag, de har ett större behov av sällskap.

Kommentarer inaktiverade.