Rumsrenhet – Katten använder inte sin kattlåda

Rumsrenhet

Min katt kissar eller bajsar utanför lådan, vad ska jag göra? Detta är ett mycket vanligt problem som vi kan uppleva med våra katter! Det är oerhört viktigt att alltid utesluta all fysisk påverkan som kan orsaka beteendet innan man gör olika miljöförändringar kring kattlådan. Annars kan detta bli en stress som bara förvärrar problemet.

Guiden tar upp massor av olika tips och råd som din katt vill att du ska veta kring dess natur, miljö och vanor.

Katter är rumsrena!

Oavsett vilket problem du än har med din eller dina katter är det mycket viktigt att du alltid ser till att din katt eller dina katter är friska. Många beteendeproblem kommer från att det finns en fysisk grundorsak som ligger bakom. Många stressbeteenden kan komma från smärta och obehag. Det kan vara tandproblem, ledproblem, allergier, njur- och leverproblem, hormonsjukdomar, mag- och tarmbesvär, ja, mycket kan ligga bakom. Det är av yttersta vikt att man alltid utesluter detta först innan man går in och gör förändringar i kattens miljö då detta kan leda till ytterligare stress och göra saken värre. Så har din katt ett beteende som inte hör till det vanliga så rekommenderar jag att du alltid uppsöker en veterinär som första steg.

Katter kan ha flera olika fysiska problem som orsakar den här typen av beteende som visar sig med att katten har problem med kisseriet. Antingen så handlar det om att katten urinmarkerar (när katten står upp och skvätter) eller som oftast att den inte är nöjd med miljön kring kattlådan (när vi hittar pölar eller ser att katten sitter ner och kissar på fel ställe).

Det är viktigt att hon/han blir noga undersökt hos veterinären. Ett veterinärbesök skall innehålla; en yttre undersökning, ultraljud, urinprov där man tittar efter bakterier, kristaller, epitelceller eller annat avvikande och även i vissa fall blodprov.

Det är viktigt att man utesluter all fysisk påverkan på problemet så att man behandlar katten på rätt sätt. Antingen behandlas katten både för det fysiska tillsammans med beteendebehandling/miljöförbättring eller om man uteslutit allt fysiskt så gör man endast en beteendehandling/miljöförbättring.

Katter kan få en inflammation i urinblåsan (ideopatisk cystit) som kommer och går. Därav kan man uppleva att katten blir ” frisk” eller av med sitt problem under en period men att det sedan återkommer. Ibland kan även ett beteendeproblem, så som att katten inte är trygg i sitt revir eller som inte är nöjd med sin kattlåda, leda till ett fysiskt problem. Man vet inte alltd vad som är hönan och/eller vad som är ägget.

Denna text handlar framför allt om miljön kring kattlådan, den kommer att ge dig massor med tips och råd på vad du ska tänka på. När du sedan förbättrar miljön se till att göra det lugnt och successivt. Ta gärna hjälp av Feliway och/eller Zylkene under tiden. Du kan köpa dessa smidigt och enkelt från www.vetzoo.se.

Vad din katt vill att du ska veta om kattlådor.

Vad katten vet och när den vet det!

  1. Oroa dig inte, du behöver inte lära en katt hur den ska använda lådan – Det vet den redan. Det är inte nödvändigt att sätta katten i lådan och röra kattens framtassar som om den ska gräva. Det är inte någon katten tar som en instruktion utan mer som ett irritationsmoment. När tiden kommer så är det så att katten vet vad dom ska göra med sand och liknande material, utan ägarens hjälp.
  2. Katten kan använda en låda, även fastän den inte sett sin mamma göra det. Mamman ger självklart lite ledtrådar så är inte kattungen beroende av henne för att lära sig använda lådan. Om katten tycker om vad som är i lådan är de så pass smarta så de vet vad de ska göra utan att mamman har lärt ut det. Eftersom de är gjorda för det så kommer det.
  3. Det är bra att veta vad som påverkar kattens toalettvanor. Från det att katten är runt tre veckor gammal, är den benägen att kissa och bajsa på mjukt och löst underlag. Det är väldigt viktigt för katten att ha det rätta materialet och på rätt ställe så att den ordentligt kan täcka det den lämnat efter sig. Om du vet vad som är viktigt för katten, så kommer du se till att katten får en kattlåda som möter kattens behov.
  4. Det är viktigt att katten känner sig säker när den använder sin kattlåda. Katten måste veta att ingenting hemskt eller läskigt kommer att hända när den använder sin kattlåda. Om du behöver fånga katten för att du ska ge den medicin, bada den eller sätta den i transportburen och gör det när katten är på lådan, kommer den med hög sannolikhet inte att vilja använda den igen. Det behövs bara en gång av obehag så lär katten sig att kattlådan inte var ett säkert ställe.

Placering, placering, placering!

5. Ställ kattlådan så att katten inte behöver leta efter den. När katten behöver gå på lådan skall inte katten behöva gå på skattjakt för att hitta den. Den kommer inte tycka om att behöva gå ner tre våningar till det mörkaste hörnet i källaren när den verkligen behöver lätta på trycket. Placera lådorna strategiskt så att katten aldrig är långt ifrån en.

6. Placera lådorna på olika ställen, inte bredvid varandra. Katten vill kunna vara ifred när den är på lådan. Så de tycker inte om att ha en annan katt bara någon meter ifrån när den är så sårbar som en katt är när den är på kattlådan. Framför allt om katterna inte är bästa kompisar, men ändå om de är det skall lådorna inte stå bredvid varandra. Det kommer mer anledningar till varför katten föredrar mer än bara en kattlåda.

7. Respektera kattens behov av vilja vara ifred. Ställ lådan någonstans där katten inte kan bli störd när den använder den. Lekande barn, hundar som busar eller sällskap som bara går förbi kan vara mycket störande när katten återigen, är i en sådan sårbar situation som den är när den använder lådan.

8. Gör det lätt för katten att komma till sin kattlåda. Om du försöker att ställa kattlådan undangömd bland allt möjligt krims krams kan katten bara bestämma sig för att inte bry sig om att gå dit. Om den behöver smyga genom en smal öppning till en garderob eller snirkla sig bakom kartonger i ett förråd kommer katten tveklöst att hitta ett mer bekvämera ställe att utföra sina behov på. Tex en skön lättåtkomlig matta eller säng.

9. Håll kattlådorna undan från saker som kan skrämma katten. Vad skulle du tycka om ett högt ljud plötsligt hördes vid ditt öra när du satt på toaletten? Hitta ett ställe för kattlådan långt ifrån tvättmaskinen, torkrumlaren, dammsugaren eller värmepannan. Katten är smart och den kommer inte att gå tillbaka för att använda lådan där den en gång har blivit skrämd, så se till att den får lugn och ro när den använder sin kattlåda.

10. Gör så att inte hundar och barn kan störa katten när den använder sin kattlåda. Det är nämligen andra saker som kan övertyga katten att hitta ett mer avskilt ställe att utföra sina behov på. En grind eller ett kompostgaller fungerar bra och hjälper till att hålla både hundar och katter undan från kattlådan. Om hunden gärna hoppar över grinden, se till att den är så pass hög att de inte kan ta sig över, du kan också höja den över marken, så kan katten krypa under den.

11. Ställ lådan så att katten kan se vad och vem som kommer nära den. Om katten blir överraskad när den använder lådan kan den blir mycket uppskrämd. Det är viktigt att katten har ryggen skyddad, det bästa är att ställa lådan emot en vägg, samtidigt som katten har fri syn ut på framsidan.

12. Välj placeringen på kattlådan så att katten snabbt kan springa undan om det behövs. Katten mår mycket bättre om den har fler än en utväg från kattlådan så att den aldrig behöver känns sig fångad där inne. Om någon närmar sig från vänster så ska katten ha möjlighet att gå ut från höger. Om kattlådan står i en garderob eller liknande har katten bara en väg ut.

13. Låt kattlådan stå på samma ställe. Katten vänjer sig fort med var kattlådan står och springer dit när det trycker på. Den förväntar sig att lådan skall stå där den alltid stått. Om den inte gör det kan katten ibland ändå utföra sina behov där. Katten vill inte behöva leta efter vart lådan har flyttats.

14. Ha lådan långt ifrån kattens mat- och vattenskålar. Skulle du vilja äta eller dricka precis bredvid kattlådan? Nej, usch. Det är allra bäst om katten får olika rum för de olika sakerna, men om inte den möjligheten finns, ha kattlådan, mat – och vattenskålar så långt ifrån varandra som möjligt.

Katten kan aldrig ha för många kattlådor

15. Ha alltid mer än en kattlåda. Om ni bor i ett stort hus eller en stor lägenhet med flera vångingar, vill katten ha minst 1 kattlåda per våning eller i varsin ände av huset om det är ett envåningshus. När det trycker på vill katten snabbt kunna ta sig till sin kattlåda.

16. Har åtminstone så många lådor som du har katter. På så sätt finns det alltid en kattlåda som är ledig.

17. Om ni eller katten åker iväg någonstans eller flyttar, låt samma kattlåda följa med katten. Katter tycker inte om förändringar så det uppskattas om kattens personliga tillhörigheter får följa med katten om ni flyttar, åker på semester eller om den ska tas in på ett kattpensionat. I det långa loppet är det mycket enklare än allt ni kommer får städa efter katten när den inte har sin vanliga kattlåda med sig utan kommer prova andra ställen.

18. Även om katten är utekatt vill den ha en kattlåda inomhus. Katten kanske inte alltid vill gå ut eller kan gå ut. Tex om det är dåligt väder, om katten blir sjuk, den blir gammal, om förhållandena ändras så är det bra om den är van att även använda och ha tillgång till en kattlåda.

Att det är rent är viktigt!

19. Håll kattens låda så pass ren att du själv skulle kunna tänka dig att använda den. Katter är generellt väldigt kräsna djur. Om kattens kattlåda inte är rengjord eller tömd ordentligt är det som att be efter problem. Ta bort avföring och urinklumpar dagligen, byt sanden så att den alltid är torr och ren.

20. Tvätta lådan när det behövs. Katten kommer inte tycka om att använda sin kattlåda om det finns intorkad urin eller avföring i den. Tvätta lådan med ett milt rengöringsmedel som inte har någon stark doft.

21. Låt katten bestämma om den vill ha en påse i lådan eller inte. Det är bara att låta katten få visa hur den vill ha det så kommer den att visa det. Ställ fram en låda med en påse och en utan. Om kattens klor fastnar i plasten och den tycker det är obehagligt kommer den att börja använda lådan utan påsen, då har du svaret.

22. Om du inte orkar göra rent lådan varje dag… Köp en låda som gör rent sig själv, strunta inte bara i att göra rent. Det får kosta vad det kosta vill.

23. Se till att kattens kattlåda blir tömd även om du är på semester. Om den som tar hand om katten inte gör rent lådan lika bra som du kan katten börja använda något trevligare ställe för katten. Det kan vara så en dålig vana sätts igång. Se alltid till att du kan lite på de som tar hand om din katt och ta inte för givet att katten klarar sig utan att någon gör rent dennes låda lika ofta och noga som du.

Sanden gör lådan!

24. Låt sandens djup vara så som katten vill. Katten tycker inte om känslan av att sjunka som i kvicksand när den går på sin låda. Katten föredrar lite löst med sand, kanske 2-7 cm djupt. Och tro inte att ju mer kattsand desto mer sällan behöver du tömma lådan, varje dag behövs, oavsett. Vissa katter vill ha mer att gräva med och vissa vill ha mindre. Ha två kattlådor med olika djup och se vad katten föredrar.

25. Använd en sand som är mjuk under kattens tassar. Det har gjorts flera studier som visar på detta. Det som gör sanden mjuk är ett det är så små korn som möjilgt. Sträva efter att ha lika finkornig sand som den sanden barnen leker med i sandlådan. Sådan sand som klumpar sig är oftare mjukare än annat. Använd inte stenar eller vassa pellets som underlag.

26. Kom ihåg vilket känsligt luktsinne katten har. Gör inte så att kattlådan luktar som en bukett med blommor. Vad vi människor tycker luktar gott är inte detsamma som katter tycker luktar gott. Använd doftfri sand, rengöringsmedel som inte luktar starkt och inget annat som doftar starkt kring kattlådan.

27. Du sparar inte pengar på att köpa den billigaste sanden. Om du har börjat använda en sand som din katt tycker om att använda, ändra inte på det. Katten är värd de extra kronor just den sanden kostar. Och det är även din matta och ditt täcke.

Individuella önskemål är viktiga när du väljer en kattlåda!

28. Se till att kattlådan är tillräcklig stor. Katter vill gärna kunna vända sig och ha möjligheten att traska runt lite innan den hittar rätt position i sin kattlåda. Om lådan är för liten kommer inte katten ha möjlighet till detta. En stor förvaringslåda kan ibland vara bättre än en vanlig kattlåda.

29. Tänk på vad katten behöver om det är en liten kattunge eller en gammal katt som du har. När din katt är en kattunge eller när katten är gammal och börjar få ont i sina leder, föredrar den nog en låda med låga kanter, locket till ovannämnda förvaringslåda kan vara bra för detta.

30. Det är faktiskt så att katten föredrar en låda utan tak. Vi vill ju gärna ha tak för att undvika att det inte kommer sand överallt. Men en katt tycker inte om att gå in i en grotta när den ska gå på lådan. Den kan inte se vad som händer runt omkring och ett lock begränsar rörligheten. Den sand katten lämnar efter sig är bättre än en pöl i din sko eller hur?

31. Använd en låda med höga kanter om din katt kissar över kanten. Vissa katter böjer sig inte helt ned när dom lättar på trycket eller så är vissa väldigt långa så att vanliga kattlådor inte räcker till. Då kan du prova en låda med högre kanter, men var noga med att se så att inte de höga kanterna får katten att inte vilja använda lådan.

Om katten har problem!

32. Släpp tanken på att katten inte använder sin kattlåda för att den är arg på dig! Vi människor måste sluta tro att katter gör saker av samma anledningar som vi gör. Deras hjärna fungerar inte som vår. Om man tänker efter, katter tycker om att lukta på urin och slicka sig själva rena, överallt. Om man ska försöka komma åt varför inte katten använder kattlådan, måste vi tänka som en katt, inte som en människa.

33. Lär dig att känna igen tidiga varningssignaler som kan leda till ett problem. De flesta katter gräver över det de har lämnat efter sig i lådan. Skulle katten sluta gräva i lådan eller om du ser katten gräva utanför efter att de använt lådan kan det vara så att katten är på väg att börja använda matten istället. Om katten står på lådkanterna för att undvika sanden, är detta också en signal på att något inte stämmer.Gör förbättringar så fort du ser något sådant.

34. Lär dig känna igen skillnaden på att urinmarkera och att faktiskt helt lätta på trycket. Om katten urinmarkerar ställer sig katten oftast upp mot en vertikal yta, lyfter upp svansen och sprayar. Den kan också vifta lite extra på svansen. Då hjälper det inte hur mycket du än ändrar i kattlådan. Katten urinmarkerar för att märka sitt revir eller för att den är orolig och frustrerad. Katten behöver fortfarande hjälp men med något annat än kattlådan.

35. Ta katten till veterinären om den inte använder lådan som den ska. Ta inte för givet att det är problem med kattens beteende. Många saker kan bli knas med kattens kropp som kan göra att den inte vill använda lådan. Även om katten inte uppför sig som om den är sjuk, låt en veterinär undersöka den.

36. Ta kontakt med en som är duktig på katters beteende. Om veterinären inte hittar något fysiskt problem eller om denne hittar rätt behandling, ta kontakt med någon som är duktig och utbildad inom kattens beteende, om det är så att katten fortfarande inte använder sin låda. En person som kan katters beteende kan hjälpa dig att tänka lite som katten gör så att du förstår hur du ska göra för att få katten att använda lådan igen.

37. Gör upp en plan för att hjälpa katten. Katten tycker inte om förändringar kring lådan om det inte finns en anledning för det. Om man går på med att försöka på ett sätt först men sen på ett annat sätt kan göra mer skada än nytta. Ha en anledning för förändringarna du gör och fråga om hjälp innan istället för att prova dig fram i blindo.

38. Kom ihåg att kattens behov kring kattlådan kan förändras ju äldre katten blir. Vad som fungerade bra för katten när den var ung kanske inte fungerar bra när katten är äldre. När katten är runt tio år vill den kanske inte gå i trappor för att komma åt lådan. Försök att göra det lättare för katten och se om det hjälper.

39. Se till att alla katter i hushållet kommer bra överens. Om alla katter i en familj inte kommer överens kan detta göra att en eller flera av katterna inte vill använda sin kattlåda. Relationsproblem kan ha en negativ påverkan när det gäller kattlådan. Se till att få hjälp av en utbildad kattbeteendevetare för att få relationen så bra som möjligt katterna emellan.

40. Kom ihåg att visa lådan om katten inte använder den, hjälper inte. Om katten inte använder lådan är det inte så att den plötsligt har glömt bort vart och hur den ska lätta på trycket. Om du ställer katten i lådan blir den bara irriterad och den kommer troligtvis att undvika den ännu mer. Se till att du följer de andra tipsen ovan eller ber om hjälp. Ibland kan katten behöva hjälp att förstå att det inte händer något längre, eller ändra upplevelsen kring sin kattlåda, men det finns andra sätt att göra detta på.

41. Lova att inte straffa katten på något sätt om den inte använder sin kattlåda. Att straffa katten skulle bara skrämma den, och det kommer inte göra så att den börjar använda sin kattlåda. Katten tänker inte som oss så den ser inget fel i att inte använda lådan om den inte tycker om lådan. Lösningen ligger i att hjälpa katten att tycka om kattlådan igen, inte straffa katten.

42. Försök att se till att kattens låda efterliknar ställena som katten kissar på när den inte använder lådan. Stanna upp och fundera över hur ställena katten kissar på skiljer sig från kattlådan. Tänk på själva lådan, sanden, placeringen, storleken på lådan, med tak, utan tak och hur rent du har hållit den. Vad kan du göra för att göra lådan mer lik ställena katten hellre använder?

43. Tänk också på hur du kan göra ställena som katten använder mindre attraktiva. Gör ställena obekväma under tassar med plast, folie eller dörrmatta med plaststickorna uppåt. Ibland kan det fungera att ställa maten på de ställena. Men så länge inte kattlådorna förändras så kommer katten bara hitta ett nytt ställe att lätta trycket på.

44. Gör rent områdena katten kissat på med en enzymrengörare. Vinäger och andra starka dofter täcker bara odören mer än tar bort den. Katten började inte kissa utanför lådan för att det luktade men lukten kan vara en av anledningarna till att katten åter igen använder samma ställe utanför kattlådan. Sök på internet efter bra enzymatiska rengörare.

45. Försök i största möjliga mån att undvika att stänga in katten i ett rum. Ibland kan det vara enda utvägen för att få katten att vilja använda sin kattlåda MEN då måste man fortfarande göra förändringar kring lådan så att katten verkligen vill använda den. Du måste upptäcka varför din katt inte använder lådan. Annars kommer det börja kissa på andra ställen så fort som den blir utsläppt ur rummet igen. Att bli instängd kan vara mycket stressande för katten och kan göra problemet ännu värre.

46. Sök hjälp hellre för tidigt än för sent. Katten kan inte förändra sitt beteende över en natt. Det är mycket lättare för katten att ändra sitt beteende om det inte har blivit en invand vana.

47. Var försiktig med ursäkter. Om katten missar sin låda betyder inte det att katten är dum eller elak. Om katten inte riktigt använder lådan som vanligt kan det vara något galet på gång. Undersök kattens beteende noga och tänk inte att katten är dum. Den har anledningar till varför den beter sig som den gör .
48. Lär känna dina och kattens gränser. Det är vanligt att ju mer katter det är i ett hushåll desto större är risken att någon av katterna har/får något problem. Varje katt behöver mycket privat tid med både dig och sig själva. Om man sätter ihop för många katter, ibland kan två stycken vara för många, kan stressen bli för stor . Var rättvis emot din katt och dennes kompisar och ha inte för många katter.

49. Håll utkik efter andra katter som tränger sig på dina katters revir. Utomhuskatter som är i varandras revir kan bli väldigt upprörande. Katten kan börja markera både inomhus och utomhus för att markera vad som tillhör denne och att ingen annan har något där att göra. Hjälp katten genom att se till att andra katter inte kommer in på reviret.

50. Se om det behövs något lugnande kosttillskott. Om katten urinmarkerar finns det en del lugnande kosttillskott som kan hjälpa. De kommer med all sannorlikhet inte hjälpa katten med problemen kring kattlådan om det inte är så att katten är orolig och nervös. Låt inte detta vara ditt första val men om katten skulle hjälpas av det, var inte rädd att använda det heller.

51. Ha tålamod och hopp! De flesta problem med kattlådan går att lösa. Strunta i de som säger att det inte går. Ge inte upp så fort det inte fungerar. Det finns många lösningar. Ha tålamod, din katt är värd det!

Lycka till!

 

Kommentarer inaktiverade.