Skaffa katt

Att skaffa katt

Det är mycket att tänka på när du ska skaffa din första katt. I den här guiden tas det upp olika saker som du ska tänka på innan du får hem din nya kattkompis. Du kan läsa både om vad du ska tänka på rent beteendemässigt men också när det gäller vaccinationer och veterinärbesök.

Att tänka på när du ska skaffa katt!

När du ska välja katt

Se till att du får träffa kattmamman och att du ser att hon är en social katt utan några fysiska eller psykiska problem. Det bästa är även om uppfödaren kan berätta för dig om kattpappan, så att du är kan vara säker på att det inte finns några allvarliga ärftliga sjukdomar i din nya katts släkt.

Kattungen skall inte säljas förrän den är 12 veckor gammal, att köpa en katt yngre än det kan leda till många problem. Katten bör vara veterinärbesiktigad, senast 7 dagar innan du köper katten, vaccinerad, avmaskad och gärna chipmärkt. Katten skall helst vaccineras vid 8 veckors ålder och sedan få ytterligare en vaccination vid 12 veckors ålder. Skulle din nya kattunge inte vara vaccinerad när du köper katten bokar du en tid för detta så snart som möjligt.

Hör noga efter med kattuppfödaren så att kattungen blivit ordentligt socialiserad under sin uppväxt. Att det är flera olika människor som har hanterat kattungen från 2 veckors ålder. Att den fått uppleva olika ljud/ljus/underlag och dofter.

Ta reda på att din kattunge kan använda sin låda som den ska. Fråga även om mamman och kullsyskonen kan använda lådan.

Kattungen bör få med sig kattungemat som den är van vid att äta.

Inomhus eller utomhus?

Katten är ett rovdjur och står högt upp i pyramiden. Det allra bästa vi kan göra för våra katter är att låta de gå ut. De får så mycket aktivering och sina instinkter tillfredställda på detta vis. Om det är så att ni ska har katt som en innekatt måste ni vara beredda på att ge katten den aktivering den skulle få utomhus. En katt är inte något djur som bara klarar sig själv, man måste ge den uppmärksamhet, aktivering och mycket av sin tid. Det är viktigt att katten känner sig trygg inom sitt revir!

Om din katt skall vara inomhus måste den ändå få möjlighet att få in luft utifrån, den måste få möjlighet att titta ut, den skall ha klösbrädor uppsatta, flera stycken. Klätterställningar. Leksaker. Kattgräs. Den skall ha flera olika sovplatser på olika höjder. Se även till att katten alltid kan

springa undan och gömma sig. En mysig sovplats under soffan eller högt upp på en hylla är jättebra. Allt detta är viktigt för att kattens liv skall bli så likt utelivet som möjligt.

Träna på att gå till veterinären

Du kan öva med din katt att gå till veterinären. Detta kan du göra genom att låta katten stå på bord och bli undersökt av dig och även av andra människor. Lyft på tassar, titta på klorna, tänder och pilla lite med öronen m.m. Detta ska ni göra flera gånger varje dag. Det ska vara trevligt och naturligt för din kattunge att bli undersökt.

Lär dig känna igen din katts normala allmäntillstånd.

Använd en transportbur till din katt när du kommer till veterinären. Detta för både din katts och andra djurs säkerhet. Se till att alltid ha transportburen framme, få det att bli en mysig sovplats för din katt så att den känner sig trygg med denna när den behöver färdas någonstans.

Om din katts beteende förändras

Oavsett vilket problem du än har med din eller dina katter är det mycket viktigt att du alltid ser till att din katt eller dina katter är friska. Många beteendeproblem kommer från att det finns en fysisk grundorsak som ligger bakom. Många stressbeteenden kan komma från smärta och obehag. Det kan vara tandproblem, ledproblem, allergier, njur- och leverproblem, hormonsjukdomar, mag- och tarmbesvär, ja, mycket kan ligga bakom. Det är av yttersta vikt att man alltid utesluter detta först innan man går in och gör förändringar i kattens miljö då detta kan leda till ytterligare stress och göra saken värre. Så har din katt ett beteende som inte hör till det vanliga så rekommenderar jag att du alltid uppsöker en veterinär som första steg.

Vaccination

Följ veterinärens rekommenderade vaccinationsrutiner. En katt bör vaccineras en gång per år mot kattpest och kattsnuva. Detta efter att det gjorts en grundvaccination bestående av tre vaccinationer. Den första ges till kattungen vid 8 –12 veckors ålder, den andra efter 3 – 4 veckor och sedan ges en då katten fyller 1 år. Därefter som nämnt ovan, rekommenderas ett vaccinationstillfälle per år. Är situationen så att din katt inte ska in på ett kattpensionat, utställning, är en innekatt och aldrig träffar andra katter kan det räcka med att vaccinera din katt vart tredje år.

Avmaskning

Se till att din kattunge är avmaskad. Är den inte det bör detta göras. Fråga gärna oss om vad du ska avmaska din katt med. Maskmedel finns att köpa receptfritt på apoteket. Avmaskning behövs sedan endast göras vid behov.

Barn och kattungar

Lämna aldrig barn och kattunge ensamma tillsammans. Lär barnet kattens språk och signaler. Förklara för barnet att kattungen måste få vara ifred ibland. Låt kattungen ha flera platser dit barnet inte får gå, så den kan söka lugn när den behöver vara ifred. Katten måste kunna äta, dricka, kissa och bajsa utan at behöva bli störd av barn, hundar eller andra djur, även vi vuxna.

Kattbett

Skulle du mot förmodan bli biten av din kattunge vid t ex lek, är det viktigt att du desinficerar såret noga. Märker du att det svullnar eller om såret är djupt, kontakta då läkare för en undersökning. Detta är mycket viktigt eftersom katten har en rik bakterieflora i munnen, som lätt kan orsaka infektioner hos oss människor.

Utfodring (mat och vatten)

Många nyblivna kattägare hoppas på att nå den lilla kattungens lycka genom dess mage. Kom dock ihåg att kattungens mage är VÄLDIGT liten. Vi rekommenderar att du köper ett foder som är specialanpassat för kattungar. Senare, oftast vid 1-års ålder eller när katten har kastrerats, bör du gå över till ett vuxenfoder, i en mjuk övergång, En katt bör inte ha fri tillgång till mat under dagen. Följ rekommendationerna på påsen för din katts storlek och vikt hur mycket den behöver äta per dag eller prata med din veterinär. Däremot är katter så att de gärna går och småäter. Dela upp dagsmängden och häll upp hälften på morgonen och andra hälften på kvällen. Om den inte ätit upp första givan, strunta då att hälla upp den andra. Det gör inget att skålen ibland står tom för ett tag.

Kattens mat och vattenskål skall inte stå bredvid varandra. Se till att ha olika matskålar på olika platser. Detta gäller även vattenskålar. Katten är ett rovdjur och jagar största delen av sin vakna tid, att då få maten serverad i en matskål på ett och samma ställe varje dag är inte tillfredställande för katten. Det bästa är att använda sig av torrfoder så att du kan lägga ut kulor på olika ställen. Lägg maten i foderbollar, toarullar, äggkartonger, under soffan, i klätterträdet m.m. så att katten får jobba lite för att få i sig sin mat. Men visa gärna första gången vart du lägger maten så att katten vet vart den ska leta. En kattunge ska man inte göra det alltför svårt för i början.

Se till att ha flera olika vattenskålar, vattenfontäner, glas, vattenkaraffer, djupa och grunda skålar, du kommer att märka att din katt kommer att tycka om att dricka på massa olika vis. Ibland även under den rinnande kranen eller i badkaret.

Rumsrenhet, kattlådan

Töm kattlådan varje dag och rengör den med jämna mellanrum. Kattlådan får inte heller vara för ren, eller rengöras med starka rengöringsmedel, detta kan leda till att katten inte kommer att använda lådan. Kattlådan skall stå så långt ifrån mat- och vattenskål som det går. Den skall även inte heller stå nära någon sovplats.

Se till att du har minst 1 kattlåda per katt och 1 utöver det. Så har du en katt bör du ha 2 lådor, har du två katter bör du ha 3 kattlådor. Du bör ha en kattlåda med tak och en utan, du märker nog rätt snabbt vilken sorts låda katten tycker bäst om. Det finns jättebra öppna kattlådor med bra kanter som gör att det inte skvätter så mycket sand. Men kom ihåg att ha låga kanter till din kattunge, den ska inte behöva klättra för att komma åt att gå på toaletten. Se även till att katten alltid har relativt nära till sin låda, framför allt när det är en kattunge, när katten behöver gå, då behöver den gå nu och finns det ingen kattlåda i närheten så händer den ändå.

Använd en kattlåda där du har mycket sand och en där du har lite mindre, bara för att se vad din katt tycker om, det är olika. När du ser vilken katten helst går i, men då måste du först ha listat ut om katten vill ha en öppen kattlåda eller en med tak.

Använd uteslutande sand. Undvik pellets, det blir väldigt hårt för katten och är inte naturligt. Sanden ska vara så finkornig som möjligt. Gärna klumpbildande, den brukar vara som mjukast då. Sanden skall inte ha någon doft, katter tycker inte om det vi tycker luktar gott.

Försäkring och id-märkning

Vi rekommenderar att du försäkrar din nya kattunge. Det är en bra investering i din nya livskamrat. Det finns flera olika försäkringsbolag att välja emellan.

Även om din katt är en vanlig huskatt och en innekatt är det bra att id-märka din katt. Detta gör man antingen med ett chip eller en tatuering i örat. Det allra bästa är att ha den id-märkt på båda sätten.

Kastrering

Om du inte ska avla på din katt rekommenderar vi kastrering. Diskutera med din veterinär om detta. Kastrering görs oftast vid 6 – 8 månaders ålder.

Lycka till med din nya kattunge!

 

Kommentarer inaktiverade.