Kissar din katt utanför lådan?

Detta är tyvärr ett mycket vanligt problem hos våra katter.

Innan man hoppar på att söka hitta en beteendestörning eller se över miljön som katten bor i måste man ta sin katt till en veterinär.

Katter kan ha flera olika fysiska problem som orsakar den här typen av beteende.

Det är viktigt att katten blir noga undersökt hos veterinären. Detta brukar innebära; en yttre undersökning, där veterinären tittar på hull, päls, hud, slemhinnor, tänder och lyssnar på hjärta och lungor.  Sedan behövs det oftast göras ett ultraljud, urinprov där man tittar efter bakterier, kristaller, epitelceller eller annat avvikande och även i vissa fall blodprov.

Det är viktigt att man utesluter all fysisk påverkan på problemet så att man behandlar katten på rätt sätt. Antingen behandlas katten både för det fysiska tillsammans med beteendebehandling eller om man uteslutit allt fysiskt så gör man endast en beteendehandling.

Katter kan få en inflammation i urinblåsan (ideopatisk cystit) som kommer och går. Därav kan man uppleva att katten blir ” frisk” eller av med sitt problem under en period men att det sedan återkommer. Ibland kan även ett beteendeproblem, så som att katten inte är trygg i sitt revir eller som inte är nöjd med sin kattlåda, leda till ett fysiskt problem.

Även andra typer av obehag som ledproblem och tandproblem m.m. kan göra att katten inte använder sin låda som den ska och brukar.

Under fliken Kattguider kan ni ta del av en guide som handlar om beteenden och miljö när det gäller rumsrenhet!

Kommentarer inaktiverade.